Τρίτη 2 Ιουνίου 2020

BE-LIVE Ο ΕΝΑΣ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΡΓΟ ,ΙΣΩΣ Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ.


Η BE-LIVE ιδρύθηκε το Φεβρουάριο του 2019 από 2 Έλληνες ιατρούς γυναικολόγους οραματιστές ο κος Βασίλης Κελλάρης και ο κος Χάρης Χηνιάδης οι οποίοι γνωρίζοντας από μέσα το τεράστιο πρόβλημα υπογεννητικότητας που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας θέλησαν με το τρόπο τους να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού.



Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν υπογόνιμα ζευγάρια με χαμηλό εισόδημα- Τα κριτήρια ένταξης, η διαδικασία και το όραμα των γυναικολόγων που το εμπνεύστηκαν- θα μας τα περιγράψει ο γυναικολόγος- μαιευτήρας Βασίλης Κελλάρης
Γνωρίζοντας από μέσα τα προβλήματα υπογονιμότητας που αντιμετωπίζουν τα σύγχρονα ζευγάρια αλλά και τα υψηλά έξοδα που έχει ένας κύκλος τεχνητής γονιμοποίησης οι εμπνευστές της BE-LIVE οραματίστηκαν έναν οργανισμό ο οποίος θα βοηθά τα υπογόνιμα ζευγάρια ν΄αποκτήσουν παιδί. 

Όταν το Φεβρουάριο του 2019 οι γυναικολόγοι Βασίλης Κελλάρης και Χάρης Χηνιάδης επικοινωνούσαν για πρώτη φορά δημόσια το όραμά τους, που πήρε το όνομα BE- LIVE  ίσως και οι ίδιοι να μην μπορούσαν να φανταστούν ότι περίπου 15 μήνες μετά θα «κρατούσαν» στις αγκαλιές τους περισσότερα από δέκα μωρά. Είναι τα μωρά που γεννήθηκαν (αλλά και αυτά που κυοφορούνται) από ζευγάρια, τα οποία είχαν σχεδόν χάσει την ελπίδα ότι θα κατάφερναν να νιώσουν το μεγαλείο της μητρότητας και της πατρότητας. Δεν ήταν μόνο η υπογονιμότητα το εμπόδιο για εκείνους, αλλά και οικονομικά ζητήματα που έβαζαν τροχοπέδη στις προσπάθειές τους.

Η οργάνωση BE-LIVE που ιδρύθηκε από τους δύο γυναικολόγους έχει σκοπό ακριβώς αυτό: να βοηθήσει υπογόνιμα ζευγάρια να αποκτήσουν παιδί, αλλά το όραμά τους πάει πολύ παραπέρα: στη μείωση της υπογεννητικότητας μέσω επιστημονικής συμβολής, στην κατάκτηση του ονείρου της οικογένειας μέσω υποστήριξης των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων, αλλά και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κρατικών φορέων και του κοινού. Για το 2019 επιλέχθηκαν και εντάχθηκαν στο πρόγραμμα 20 ζευγάρια.

Τα δεδομένα για την υπογονιμότητα στην Ελλάδα, δείχνουν και το μέγεθος του προβλήματος: Τα υπογόνιμα ζευγάρια υπολογίζονται στις 250-300.000, αριθμός που ισοδυναμεί με το 18%-20% του πληθυσμού, ενώ κάθε χρόνο γίνονται στην Ελλάδα 12.000-15.000 κύκλοι εξωσωματικής γονιμοποίησης με το κόστος να κυμαίνεται μεταξύ 3.000- 4.000 ευρώ. Ο μέσος όρος ηλικίας των γυναικών που αποκτούν το πρώτο τους παιδί τόσο στην Ελλάδα, όσο και πανευρωπαϊκά αυξάνεται συνεχώς: είναι χαρακτηριστικό ότι το 5,3% των γεννήσεων κάθε χρόνο είναι από μητέρες που έχουν περάσει τα 40- και αυτό είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Όλα αυτά τη στιγμή που σε ό,τι αφορά την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, η Ελλάδα πρωτοπορεί σε εγκαταστάσεις, μεθόδους, τεχνογνωσία, αλλά και στη νομοθεσία.

«Πριν ένα χρόνο ιδρύσαμε την BE-LIVE υλοποιώντας ένα μεγάλο όνειρο και θέτοντας στόχους προκειμένου να αγγίξουμε το όραμά μας: τη συνεισφορά μας στη μείωση της υπογεννητικότητας, ένα μέλλον με λιγότερα προβλήματα υπογονιμότητας και την κατάκτηση του ονείρου της οικογένειας μέσω υποστήριξης των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων. Η αισιοδοξία, η επιμονή και η αγάπη για αυτό που προσφέραμε ήταν τα ισχυρά μας όπλα», λέει ο κ.Κελλάρης, ( MD, MSc, PhD Mαιευτήρας – Γυναικολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών,  Αντιπρόεδρος του  Μητέρα και Επιστημονικός Συνεργάτης »Γένεσις» Αθηνών) και προσθέτει: «Ένα χρόνο μετά, έχουν γεννηθεί περισσότερα από δέκα υγιέστατα μωρά με τη συνεισφορά της BE-LIVE, αριθμός που όχι μόνο δικαιώνει τις αρχικές μας δεσμεύσεις αλλά και ξεπερνά κάθε προσδοκία μας. Με μεγάλη χαρά εκτιμούμε την απέραντη συνεισφορά της ομάδας της BE-LIVE και την ανταπόκριση των εθελοντών συναδέλφων-ιατρών και άλλων επαγγελματιών υγείας, χορηγών και πολλών φίλων. Συνεχίζουμε με χαμόγελο και ακόμα περισσότερη ενέργεια».
Για να ενταχθεί στο πρόγραμμα της BE-LIVE ένα ζευγάρι πρέπει να υποβάλλει αίτηση ηλεκτρονικά και να πληροί συγκεκριμένα κοινωνικά, οικονομικά και ιατρικά κριτήρια. Προτεραιότητα έχουν τα ζευγάρια που δεν έχουν άλλο παιδί και προϋπόθεση το λευκό ποινικό μητρώο. Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τις 10.000 ευρώ και η οικογενειακή ακίνητη περιουσία να έχει αξία μικρότερη των 100.000 ευρώ και αν υπάρχουν καταθέσεις να μην ξεπερνούν τις 13.000 ευρώ (όλα αυτά αποτελούν τα κριτήρια του Κοινωνικού Μερίσματος). Οι γυναίκες που υποβάλλουν αίτηση πρέπει να είναι έως 42 ετών, ενώ αίτηση μπορούν να υποβάλλουν και ζευγάρια ο ένας εκ των οποίων πρόκειται να υποβληθεί σε θεραπεία που μειώνει σημαντικά την αναπαραγωγική του ικανότητα: Στην περίπτωση αυτή καταψύχονται ωάρια, ώστε να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Αυτό έχει ήδη γίνει για τέσσερις γυναίκες με καρκίνο. Το πρόγραμμα της BE-LIVE υποστηρίζεται από μια σειρά από μονάδες εξωσωματικής (Μητέρα, Γένεσις, Εμβρυογένεση, Καπετανάκης, Γέννημα, Mediterranean Fertility Institute).

5 σχόλια: